Kedves vásárlóink! Budapesti üzletünkben áprlis 12.-től ismét a megszokott nyitvatartás lép életbe (H-CS 09.00-16.00, P 09.00-14.00)!

 

 A csomagok feladása változatlanul hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön történik!

 

Webáruházunkban, könnyen, gyorsan rendelhet!  --> szitafestekbolt.hu

 

Colorplan Kft. H-CS: 09.00 - 16.00   P: 09.00 - 14.00           Üzlet: +36 30 617 4224         Üzem: +36 26 342 807

Logo
Colors from Hungary Hazai gyártású szitafestékek és segédanyagok

Plastcolor T és F

Plastisol nyomópépek

Kémiai felépítés: PVC plastisol

Megjelenés: sűrű, színes pépek

Viszkozitás: 35 -40.000 mPas Haake-féle rotációs viszkoziméterrel mérve

Tárolás: sugárzó hőtől és fagytól védve lezárt edényben.

Alkalmazás

A Plastcolor T és F sorozat festékei alkalmasak direktnyomáshoz és transzfer matricák készítéséhez. Közvetlenül a textíliára nyomva karakteres, matricaszerű, kiváló rugalmasságú nyomatot készíthetünk az összes hőmérsékletálló natúr vagy szintetikus textíliaféleségre. 

Felhasználás

A Plastcolor T és F nyomáskész paszta. Plastcolor T színtelen bázis hozzákeverésével a színek világosíthatók. Ez esetben a Plastcolor F nyomópépek fedőképessége csökken.

Hígítás

Általában nem szükséges, de 0,5 - 5% Plastcolor Higitó adagolásával a viszkozitás csökkenthető.

Szárítás

A Plastcolor nyomópépek szobahőmérsékleten nem száradnak meg. Forró levegővel vagy infraszárító segítségével nagyon gyorsan száradnak, lényegesen gyorsabban, mint a vizes bázisú nyomófestékek. A festék kiemelten fontos tulajdonsága, hogy nem szárad be a szitába.

Hőkezelés

A Plastcolor szitafestékekkel a hagyományos plasztisol nyomópépekhez képest alacsonyabb a rögzítés hőigénye (zselizálódás). A rögzítési feltételek a szárító teljesítményétől függnek. Infra szárítóknál figyelembe kell venni azt, hogy a világos és sötét színű helyek energia-felvétele eltérő, tanácsos megfelelő előkísérleteket végezni.

A nyomat rögzítése kontaktvasalóval is megoldható. Ebben az esetben a száraz nyomatot szilikonos papíron keresztül kell hőkezelni.


Rögzítési körülmények:

 • 150 - 180 °C

 • 10 - 20 mp

Vasalás után a papír forrón és hidegen egyaránt eltávolítható a nyomatról. Ha a rögzítési körülményeket megfelelően választották meg, a papíron nem marad festéknyom. Fényes papírt használva a nyomat is fényes lesz, matt papír esetén (pl. egyszerű zsírpapír) selyemfényű felületet kapunk. A kontakthővel rögzített nyomatok nagyon rugalmasak és műbőrszerűen lágyak. 

Javasolt szitasűrűség

A feladat határozza meg az alkalmas szitafinomságot

 • fedőnyomáshoz 32 - 68 

 • transzparensnyomáshoz 43 - 90 

 • color nyomáshoz 68 - 120 

Durva szövetek használatával és kontakthőkezeléssel matricaszerű nyomatok készíthetők. 68-as finomságú és a fölötti szitaszövetet használva és indirekt hővel a vizes nyomáshoz hasonló felületet kapunk.

Nyomókés (rakli)

70 °Sh és annál keményebb gumi ajánlatos. 

Transzfer matricák készítése

A Plastcolor festékeket erre a célra alkalmas papírra lehet nyomni (Arjo Wigging, Tullis Russel). Az egyes színek között szárítani kell. A szárítás hőmérséklete 100 - 110 oC, ideje a felhordott festékréteg mennyiségétől függ. Jól megválasztott hőmérséklet esetén a papír hátoldalán nem jelentkezik zsírszerű folt és a nyomat jól transzferálható. Transzferálás 170 oC felett 15 - 20 mp. Minden esetben előzetes próbát kell végezni a megfelelő papír és a rögzítési körülmények kiválasztásához!

Habnyomatok (dombor nyomatok) készítése

A Plastcolor nyomópépeket Plastcolor EX-C habkoncentrátummal kombinálva dombor nyomatok készítésére is fel lehet használni. A habosított Plastcolor nyomópépek nehezen nyomható textíliák esetén is rendszerint jó tapadást tanúsítanak, és rugalmasságuk folytán nyújtható, hurkolt kelmék nyomására is jól használhatóak.

Irányrecept:

 • 70 - 100 % Plastcolor T vagy F

 • 0 - 30 % Plastcolor EX-C


Habosítás:

 • Kontakt hővel, a szárítást követően szilikonos papíron keresztül (préselés nélkül) rugalmas alátétet használva: 150 - 160 oC 10 - 15 mp

Javasolt szitasűrűség

34 - 54

Sablonok és munkaeszközök tisztítása

A nyomás befejezése után a tulajdonképpeni tisztítás előtt a sablonból mechanikai úton a lehető legjobban távolítsuk el a nyomópép maradványait. Ezután a nyomószerszámokat alaposan ecseteljük univerzális szitamosóval mindaddig, míg homogén elegyet nem kapunk. Ez vízsugárral könnyen eltávolítható, elmosható.

A Plastcolor nyomópépek előnyös tulajdonságai és hátrányai

Előnyös tulajdonságok:

 • Nem száradnak be a szitába,

 • nagy szabadság a szitaszövet finomságának megválasztásában,

 • intenzív élénk színek és különleges effektusok valósíthatók meg,

 • gyors száradás, alacsony energiaköltség a szárításnál és a hőkezelésnél (különösen fedőnyomásnál),

 • kiváló mosásállóság 

 • univerzális felhasználhatóság, matrica direktnyomás.

Hátrányos tulajdonságok:

 • A nyomatok nem vegytisztíthatók és közvetlenül nem vasalhatók,

 • A nyomat matricaszerű, elzárja a szövetszerkezetet, különösen nagyfelületű mintázat esetén nem szellőzik át a ruházat,

 • a nyomat természetes körülmények között nem szárad meg,A nyomópépek tárolása

Zárt állapotban, fagytól védve tárolandó.

 

 
 

© 1990 - 2021 colorplan.hu - Minden jog fenntartva!