Colorplan Kft.                                                                                                        Üzlet: +36 1 3500 844 ·       Üzem: +36 26 342 807

Logo
Colors from Hungary Hazai gyártású szitafestékek és segédanyagok

Plastcolor T és F

Plasztisol nyomópépek

Kémiai felépítés: PVC plasztisol

Megjelenés: sűrű, színes pépek

Viszkozitás: 35 -40.000 mPas Haake-féle rotációs viszkoziméterrel mérve

Tárolás: sugárzó hőtől és fagytól védve lezárt edényben.

Alkalmazás

A Plastcolor T és F sorozat festékei alkalmasak direktnyomáshoz és transzfer matricák készítéséhez. Közvetlenül a textíliára nyomva karakteres, matricaszerű, kiváló rugalmasságú nyomatot készíthetünk az összes hőmérsékletálló natúr vagy szintetikus textíliaféleségre. A T jelű nyomópépek világos alapra nyomható transzparens nyomópépek, az F jelűek magas pigment tartalmú fedőpaszták, melyek világos és sötét színű textíliák nyomásához egyaránt használhatóak. Transzfer papírra nyomva átvasalható "transzfer" matricák készíthetőek.

Felhasználás

A Plastcolor T és F nyomáskész paszta. Plastcolor T színtelen bázis hozzákeverésével a színek világosíthatók. Ez esetben a Plastcolor F nyomópépek fedőképessége csökken.

Hígítás

Általában nem szükséges, 0,5 - 5% Plastcolor H adagolásával a viszkozitás csökkenthető.

Szárítás

A Plastcolor nyomópépek szobahőmérsékleten nem száradnak meg. Forró levegővel vagy infraszárító segítségével nagyon gyorsan száradnak, lényegesen gyorsabban, mint a vizesbázisú nyomófestékek. A festék kiemelten fontos tulajdonsága, hogy nem szárad be a szitába.

Hőkezelés

A Plastcolor nyomófestékkel a hagyományos plasztisol nyomópépekhez képest alacsonyabb a rögzítés hőigénye (zselizálódás). A rögzítési feltételek a szárító teljesítményétől függnek. Infraszárítóknál figyelembe kell venni azt, hogy a világos és sötét színű helyek energia-felvétele eltérő, tanácsos megfelelő előkísérelteket végezni.

A nyomat rögzítése kontaktvasalóval is megoldható. Ebben az esetben a száraz nyomatot szilikonos papíron keresztül kell hőkezelni.

Rögzítési körülmények:

 • 150 - 180 °C

 • 20 - 5 mp

Vasalás után a papír forrón és hidegen egyaránt eltávolítható a nyomatról. Ha a rögzítési körülményeket megfelelően választották meg, a papíron nem marad festéknyom. Fényes papírt használva a nyomat is fényes lesz, matt papír esetén (pl. egyszerű zsírpapír) selyemfényű felületet kapunk. A kontakthővel rögzített nyomatok nagyon rugalmasak és műbőrszerűen lágyak. Miután a Plastcolor festékek hőigénye alacsony, segítségükkel elkerülhető a színes szintetikus textíliák termikus migrációja, és lehetőség kínálkozik a kevéssé hőálló textíliák nyomására is.

Javasolt szitasűrűség

A feladat határozza meg az alkalmas szitafinomságot

 • fedőnyomáshoz 32 - 68 T vagy S jelű

 • transzparensnyomáshoz 43 - 90 T vagy S jelű

 • colornyomáshoz 68 - 120 T vagy S jelű

Durva szövetek használatával és kontakthőkezeléssel matricaszerű nyomatok készíthetők. 68-as finomságú és a fölötti szitaszövetet használva és indirekt hővel a vizes nyomáshoz hasonló felületet kapunk.

Nyomókés (rakli)

70 °Sh és annál keményebb gumi ajánlatos. 

Transzfer matricák készítése

A Plastcolor festékeket enyhén szilikonizált papírra kell nyomni. Az egyes színek között szárítani kell. A szárítás hőmérséklete 100 - 110 oC, ideje a felhordott festékréteg mennyiségétől függ. 120 oC-nál magasabb hőmérsékleten a nyomat elveszti transzferálhatóságát. Az első szín lenyomása után 6-8 alkalommal át kell engedni a nyomatot a szárító alatt; (a többszín nyomás körülményeit szimulálva). Jól megválasztott hőmérséklet esetén a papír hátoldalán nem jelentkezik zsírszerű folt és a nyomat jól transzferálható. Transzferálás 170 oC felett 15 - 20 mp. Minden esetben előzetes próbát kell végezni a megfelelő papír és a rögzítési körülmények kiválasztásához!

Habnyomatok (dombornyomatok) készítése

A Plastcolor nyomópépeket Plastcolor EX-C habkoncentrátummal kombinálva dombornyomatok készítésére is fel lehet használni. A habosított Plastcolor nyomópépek nehezen nyomható textíliák esetén is rendszerint jó tapadást tanúsítanak, és rugalmasságuk folytán nyújtható, hurkolt kelmék nyomására is jól használhatóak.

Irányrecept:

 • 70 - 100 % Plastcolor T vagy F

 • 0 - 30 % Plastcolor EX-C


Habosítás:

 • Kontakthővel, a szárítást követően szilikonos papíron keresztül (préselés nélkül) rugalmas alátétet használva: 150 - 160 oC 10 - 15 mp

Javasolt szitasűrűség

34 - 68  poliészter monofil

Sablonok és munkaeszközök tisztítása

A nyomás befejezése után a tulajdonképpeni tisztítás előtt a sablonból mechanikai úton a lehető legjobban távolítsuk el a nyomópép maradványait. Ezután a nyomószerszámokat alaposan ecseteljük univerzális szitamosóval mindaddig, míg homogén elegyet nem kapunk. Ez vízsugárral könnyen eltávolítható, elmosható.

A Plastcolor nyomópépek előnyös tulajdonságai és hátrányai

Előnyös tulajdonságok:

 • Nem száradnak be a szitába,

 • nagy szabadság a szitaszövet finomságának megválasztásában,

 • intenzív élénk színek és különleges effektusok valósíthatók meg,

 • gyors száradás, alacsony energiaköltség a szárításnál és a hőkezelésnél (különösen fedőnyomásnál),

 • kiváló mosásállóság 

 • univerzális felhasználhatóság, matrica direktnyomás.

Hátrányos tulajdonságok:

 • A nyomatok nem vegytisztíthatók és közvetlenül nem vasalhatók,

 • A nyomat matricaszerű, elzárja a szövetszerkezetet, különösen nagyfelületű mintázat esetén nem szellőzik át a ruházat,

 • a nyomat természetes körülmények között nem szárad meg,

 • a nyomópépek nehezebben kezelhetők (a szitába ki- és berakás, sablonmosás) a megszokott vizes festékekhez képest

A nyomópépek tárolása

Zárt állapotban, fagytól védve tárolandó.

Megjegyzés

Az új szitafesték nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, felhasználható minden olyan termék esetén, amelyeket az ÖKO-TEX Standard 100 védjeggyel kívánnak forgalomba hozni. A szitafestéket független, akkreditált, nemzetközileg elfogadott vizsgálóintézet vizsgálta és minősítette. Kérjük, hogy szérianyomás előtt minden esetben végezzen próbanyomást. Győződjön meg, hogy a megfelelő valódisági értékek az aktuális alapanyagon az Ön technológiai körülményei között elérhetők-e.

 

 

 
 

© 1990 - 2019 colorplan.hu - Minden jog fenntartva!