Printex EX-SF

Vizesbázisú habnyomópép


Kémiai felépítés: Színezetlen nyomópép, anionaktív műgyanták és szintetikus sűrítők vizes diszperziója

Megjelenés: Sűrű, világosszínű paszta

pH-érték: 7,5-9

Viszkozitás: 20.000-25.000 mPas Haake-féle rotációs viszkoziméterrel mérve

Tárolás:

Lezárt edényben +5 és +20 oC között 6 hónap. Sugárzó hőtől és fagytól védve.

Alkalmazás

A Printex EX-SF használatát elsősorban akkor javasoljuk, ha magas és "karfiolos" hatású mintázatot akarunk kialakítani. Önmagában nyers színű nyomatot ad. Színezéséhez bármely szokásos, a textilnyomáshoz használatos pigment használható.

Felhasználás

Amennyiben a színezéshez több mint 5%-nyi pigmentet szükséges használni, javasoljuk 1-8% Fixirer-2 reaktív műgyanta adagolását. A Fixirer-2 előnyösen befolyásolja a habszerkezet dörzsöléssel és mosással szembeni ellenálló képességét. Nyomáskor a habnyomópépet mindig utolsóként kell nyomni, mert:

Javasolt szitasűrűség

Poliészter-Monofil 32-54 -ig. A nyomat habmagasságát a nyomópép alapvető tulajdonságai mellett a felnyomott festék mennyisége határozza meg. A kívánt habmagasság beállításának legmegfelelőbb eszköze, ezért fontos a megfelelő sűrűségű szita kiválasztása.

Javasolt fotóemulzió

A nyomat hőrögzítése

A habstruktúra jellegét döntően befolyásolják a hőrögzítés körülményei. A nyomatot kontakt hővel (hőpréssel) kezelve zártszerkezetű, fényes és jó valódisági értékű nyomatot kapunk, de a habmagasság a préselés hatására alacsonyabb lesz.

Hőkamrában

Lazább szerkezetű, a hímzéshez hasonló magas habszerkezetet kapunk, amely dörzsöléssel szemben kevésbé ellenálló.

Figyelmeztetés

A laza, könnyen porló habszerkezet kialakulásának oka a legtöbb esetben a nem megfelelő hőkezelés. Habnyomásnál mindig a teljesen száraz nyomatot rögzítsük. A hőrögzítés idejét úgy állítsuk be, hogy a teljes habmagasság elérése után a festékréteg kb. 5-10 %-ot "süljön" vissza. (Különösen ajánlott ez a nagy felületű mintázatok nyomásánál.) 160 oC feletti hőmérsékleten a hab struktúrája összeesik, a nyomat fedőnyomáshoz lesz hasonló.

 

Megjegyzés

Kérjük, hogy szérianyomás előtt minden esetben végezzen próbanyomást. Győződjön meg, hogy a megfelelő valódisági értékek az aktuális alapanyagon az Ön technológiai körülményei között elérhetők-e!