PRINTEX UL, ULB, ULF

Rugalmas vizesbázisú szitafestékek

Kémiai felépítés: Poliuretán műgyanták és szintetikus sűrítők vizes diszperziója

Megjelenés: Sűrű, fehér paszta

pH-érték: 7,5 - 8

Viszkozitás: 25.000 - 30.000 mPas Haake-féle rotációs viszkoziméterrel mérve

Tárolás: Lezárt edényben +5 és +20 oC között 12 hónapig tárolható.

Sugárzó hőtől és fagytól védeni kell.

Alkalmazás

A szitanyomással készített sport- és divatruházattal szemben támasztott alapvető követelmény, hogy a nyomatok együtt nyúlva az alapanyaggal ne repedjenek meg és mosás után felületük ne legyen kopott és bolyhos. A felhasznált textilalapanyagok sokfélesége, változó minősége, nyúlása, hőkezelhetősége szükségessé tette egy új festékcsalád kifejlesztését.

A Printex UL sorozat három különböző szitafestékből áll

Printex ULB egy transzparens bázis, amely a szokásos pigmentekkel színezve kellemes fogású rugalmas nyomatokat ad világos alapanyagon.

Printex UL fedőképes szitafesték, egy fedő alap. A szokásos pigmentekkel színezve színes fedőfestéket készíthetünk belőle.

Printex ULF fedőfehér szitafesték, kifejezetten fehér, vagy kis mennyiségű, max. 5% pigmenttel színezve pasztell árnyalatú nyomatok készítésére alkalmas.

A Printex UL, ULB, ULF egymással korlátlanul keverhető.

A Printex UL vagy UL Bázis sal érdemes első színként a flekket nyomni. Száradást követően erre a flekkre könnyen nyomhatók, és jól terülnek a további festékrétegek. Elkerülhető ilyen módon a tűpettyesedés, vagy color nyomás esetén a foltosodás.

A Printex UL -lel vagy ULB - vel készített flekkre jól nyomhatunk például Printex Lakk NX-szel. A Printex Lakk NX jól fedő, élénk színűre színezhető festék, azonban nem elég rugalmas. A Printex UL -lel vagy ULB- vel nyomott flekk biztosítja a nyomat rugalmasságát. A Printex UL -lel vagy ULB - vel nyomott felületre nyomhatunk habfestéket is /Printex EX-SF, Printex EX-RB.


A Printex UL, ULB, ULF rugalmassága nem azonos. A három termék közül a legrugalmasabb a Printex ULB, mert ez a festék nem tartalmaz töltőanyagot. A legkevésbé a Printex ULF rugalmas, mert fedőfehérként ez a festék tartalmazza a legtöbb töltőanyagot. Ebből következik, hogy ha például rugalmas fehér nyomatot akarunk készíteni, akkor a nyomat rugalmasabb lesz ha nem Printex ULF -et nyomjuk kétszer köztes szárítással, hanem alapként UL -t vagy ULB -t nyomunk, és köztes szárítást követően erre egy réteg Printex ULF -et.

A Printex ULB -t bármely Printex szitafestékhez keverhetjük abból a célból, hogy rugalmasságát fokozzuk.

Egy nyomat rugalmassága attól is függ, hogy milyen vastag rétegben nyomjuk a festéket az alapanyagra. A legrugalmasabb szitafestékkel készült nyomat is repedhet, ha a felnyomott festékréteg vastagsága nem megfelelő.

Javasolt szitaminőség

Poliészter-Monofil 32-48-ig

Hőkezelés

A Printex UL, ULB, ULF poliuretán bázisú szitafesték, a szokásos akrilát bázisúakhoz képest alacsonyabb hőmérsékleten is hőkezelhető (min. 130oC). Sárgulásra hajlamos kelmék nyomása esetén ajánlott 2-3% Katalizátor SV2-t keverni.

Ha a hőkezelés után egyébként rugalmas nyomat a próbamosást követően (40oC-os mosás 5x) repedezett, vagy az alaprétegről a színek megkoptak a hőkezelés nem volt megfelelő. Ezestben vagy SV2 -t kell adagolni, vagy a hőkezelés idejét és hőmérsékletét emelni.

A Printex UL, ULB, ULF Printex Lassító adalékkal késleltethető, javasolt mennyiség: max. 3 %.

A Printex UL-be, ULB-be, ULF-be nem szabad Removalt keverni, de a sablon mosásához a Removal a szokásos módon jól használható.

 

Megjegyzés

Kérjük, hogy a szérianyomás előtt minden esetben végezzen próbanyomást. Győződjön meg, hogy a megfelelő valódisági értékek az aktuális alapanyagra az Ön technológiai körülményei között elérhetők-e!