Plastcolor Rugalmas bázis és Fedő fehér

Plastisol nyomópépek

Kémiai felépítés: PVC plastisol

Megjelenés: sűrű, fehér színűpépek

Viszkozitás: 35 -40.000 mPas Haake-féle rotációs viszkoziméterrel mérve

Tárolás: sugárzó hőtől és fagytól védve lezárt edényben.

Alkalmazás

A Plastcolor Rugalmas Bázis és fehér festékek alkalmasak direktnyomáshoz és transzfer matricák készítéséhez. Közvetlenül a textíliára nyomva karakteres, matricaszerű, kiváló rugalmasságú nyomatot készíthetünk az összes hőmérsékletálló pamut vagy szintetikus textíliaféleségre.

Felhasználás

A Plastcolor rugalmas bázis jól hőkezelve, tökéletesen átlátszó nyomatot ad, ezért kiválóan alkalmas, hogy 1-10% poliészter glitter hozzákeverésével csillogó nyomatot készíthessünk. Plastcolor rugalmas fehér, kifejezetten a transzfer matricák készítéséhez lett kifejlesztve, de direkt nyomáshoz is jól használható. 
Transzfer matricák készítésénél, fontos hogy a ragasztó por (rugalmas melt) is rugalmas legyen.

Hígítás

Általában nem szükséges, 0,5 - 5% Plastcolor Higító adagolásával a viszkozitás csökkenthető.

Szárítás

A Plastcolor nyomópépek szobahőmérsékleten nem száradnak meg. Forró levegővel vagy infraszárító segítségével nagyon gyorsan száradnak, lényegesen gyorsabban, mint a vizesbázisú nyomófestékek. A festék kiemelten fontos tulajdonsága, hogy nem szárad be a szitába.

Hőkezelés

A Plastcolor szitafestékekkel a hagyományos plastisol nyomópépekhez képest alacsonyabb a rögzítés hőigénye (zselizálódás). A rögzítési feltételek a szárító teljesítményétől függnek. Infra szárítóknál figyelembe kell venni azt, hogy a világos és sötét színű helyek energia-felvétele eltérő, tanácsos megfelelő előkísérelteket végezni.

A nyomat rögzítése kontaktvasalóval is megoldható. Ebben az esetben a száraz nyomatot szilikonos papíron keresztül kell hőkezelni.

Rögzítési körülmények:

Vasalás után a papír forrón és hidegen egyaránt eltávolítható a nyomatról. Ha a rögzítési körülményeket megfelelően választották meg, a papíron nem marad festéknyom. Fényes papírt használva a nyomat is fényes lesz, matt papír esetén (pl. egyszerű zsírpapír) selyemfényű felületet kapunk. A kontakthővel rögzített nyomatok nagyon rugalmasak és műbőrszerűen lágyak.

Transzfer matricák készítése esetén, az optimális mosásállóságot az alkalmazott melt por tulajdonságai befolyásolják. Gyakorlati tapsztalatok alapján, a legjobb mosásállóságot 160 fokon 20mp vasalási hőmérséklettel lehet elérni (60 fokos mosásállóság)

 

Javasolt szitasűrűség

A feladat határozza meg az alkalmas szitafinomságot

Durva szövetek használatával és kontakthőkezeléssel matricaszerű nyomatok készíthetők. 68-as finomságú és a fölötti szitaszövetet használva és indirekt hővel a vizes nyomáshoz hasonló felületet kapunk.

Nyomókés (rakli)

70 °Sh és annál keményebb gumi ajánlatos. 

Transzfer matricák készítése

A Plastcolor festékeket az erre a célra alkalmas papírra lehen nyomni (Tullis Russel, Arjo Wiggins). Az egyes színek között szárítani kell. A szárítás hőmérséklete 100 - 110 oC, ideje a felhordott festékréteg mennyiségétől függ. Transzferálás ragasztó por (melt) használata esetén 160 oC felett 15 - 20 mp. Minden esetben előzetes próbát kell végezni a megfelelő papír és a rögzítési körülmények kiválasztásához!

Habnyomatok (dombornyomatok) készítése

A Plastcolor nyomópépeket Plastcolor EX-C habkoncentrátummal kombinálva dombor nyomatok készítésére is fel lehet használni. A habosított Plastcolor nyomópépek nehezen nyomható textíliák esetén is rendszerint jó tapadást tanúsítanak, és rugalmasságuk folytán nyújtható, hurkolt kelmék nyomására is jól használhatóak.

Irányrecept:


Habosítás:

Javasolt szitasűrűség

34 - 68  poliészter monofil

Sablonok és munkaeszközök tisztítása

A nyomás befejezése után a tulajdonképpeni tisztítás előtt a sablonból mechanikai úton a lehető legjobban távolítsuk el a nyomópép maradványait. Ezután a nyomószerszámokat alaposan ecseteljük univerzális szitamosóval mindaddig, míg homogén elegyet nem kapunk. Ez vízsugárral könnyen eltávolítható, elmosható.

A Plastcolor nyomópépek előnyös tulajdonságai és hátrányai

Előnyös tulajdonságok:

Hátrányos tulajdonságok:

A nyomópépek tárolása

Zárt állapotban, fagytól védve tárolandó.

Megjegyzés

Ha nyomat felülete mosás után megrepedezik, akkor a legtöbb esetben a hőkezelés nem volt megfelelő. A transzfer matricák esetén, a átvasalás ideje, hőmérséklete vagy az alkalmazott presszió nem volt megfelelő. Ezt a jelenséget a melt por nem megfelelő megolvasztása is okozhatja. Hasonló jelenséget okoz ha nyomat nagyon vékony (túl finom szitával készült a nyomat)