Plastcolor ASR

Plastcolor ASR /anti szubli réteg/

Szublimációt blokkoló plastisol szitafesték

Megjelenés: szürke színű jól fedő plastizol nyomópép

Tárolás: Lezárt edényben hűvös helyen 12 hónap

Javasolt szitaszövet: Poliészter-Monofil 32-68-ig

 

Felhasználási terület

A Plastcolor ARS egy szublimációt blokkoló szitafesték, ami direkt és transzfernyomáshoz egyaránt használható. Általában akkor használjuk amikor az alapanyag migrál vagy szublimál (jellemzően fürdőruha alapanyagok, biciklis nadrágok, fpcimez, hokimez, poliészter kötött divatárúk, egyéb sportmezek).

 

Alkalmazás

Színes poliészter alapanyagok direkt vagy transzfer nyomáskor gyakran tapasztalható jelenség, hogy a fehér vagy világos színű nyomott felületek hőkezeléskor vagy a transzfer átvasalásakor, esetleg a készárú hosszabb tárolása után átszíneződnek. A jelenség oka hogy a poliészter szálat erősen szublimáló színezékkel festették, vagy eleve digitálisan szublimációs transzfer eljárással készítették, kihasználva a diszperziós színezékek azt a tulajdonságát, hogy magasabb hőmérsékleten 180 fok felett szublimálnak és a poliésztert megszínezik.


A jelenség elkerülésére általában melt poros transzfer matricákat készítenek, mert ez esetben a matricák130-150°C-on átvasalhatók, kikerülve a 180 fok feletti hőmérsékletet ahol a szublimáció intenzíven jelentkezik.


Ez a gyakorlat vezet ahhoz a jelenséghez, hogy a kész nyomat kifogástalanul fehér a nyomás és traszferálás után, de néhány hét múlva halványan megjelenik az alapanyag színe, vagy a színezéséhez használt színezék keverék valamely komponensének az árnyalata.


Például piros színű textilia esetén rózsaszín lesz barma alapanyag esetén például sárga.
Biztonságosabb módja hogy ezt a hibát elkerüljük a Plastcolor ASR szitafesték használata. Direkt nyomáskor első színként , matrica készítésekor utolsóként nyomjuk, hogy ez a réteg találkozzon először a szublimáló színezékkel. A Plastcolor ASR aktív részecskéket tartalmaz amely megfogja és magába zárja a szublimáló részecskéket, így a többi festék rétegbe azok nem érnek el, így a nyomatunk nem szineződik át.


A festékréteg blokkoló kapacitása függ a nyomott réteg vastagságától. Intenzív színű alapanyagok esetén továbbra is kerülni érdemes a 180 fok feletti tartományt, mert a Plastcolor ARS réteg telítődik és egy idő után a nyomatok mégis átszíneződnek.


A Plastcolor ASR jól véd a migráció ellen is. Ez a jelenség is a alapanyag gyenge festésével van kapcsolatban. A végeredmény is hasonló, foltos felületű nyomatokat eredményez. Hogy éppen melyik jelenséggel találkozunk könnyen eldönthetjük. Szublimáció esetén, egy ismételt átvasalás még intenzívebb átszíneződést okoz, migráció esetén a jelenség átmenetileg eltűnik, a nyomat „megjavul” de néhány nap múlva ismét átszíneződik.
Gyakran a két jelenség együtt van jelen, és hiába kerüljük a magasabb hőmérsékletű vasalást a nyomat tárolás közben néhány hét alatt átszíneződik. Az egyetlen amit tenni lehet ha ilyen textíliákat vagyunk kénytelenek nyomni (fürdőruha alapanyagok, biciklis nadrágok, poliészter kötött divatárúk, sportmezek) hogy használjuk a Plastcolor ASR-t.

- A Plastcolor ASR szürke színű jól fedő plastizol nyomópép

- Használható direkt nyomáshoz és matrica készítéséhez is

- Felül nyomható bármilyen plastizol szitafestékkel

- Javasolt szitasűrűség 32-68

- Keverhető más plastizolokkal (de minek?)

- A sziták a plastizoloknál megszokott módon tisztíthatóak

A Plastolor ASR használata a leírtak értelmében nem jelent garanciát arra, hogy a szublimációval kapcsolatos jelenségek semmilyen körülmények között nem fordulnak elő.
Kérjük, hogy a szérianyomás előtt minden esetben végezzen próbanyomást.

Győződjön meg, hogy a megfelelő valódisági értékek, az aktuális alapanyagra, az Ön technológiai körülményei között elérhetők-e!